CIA SI GOOGLE VOR SA NE PREZICA VIITORUL CU ORICE PRET

Cine n-ar vrea să cunoască viitorul ? Milioane de oameni din întreaga lume cheltuiesc anual o grămadă de bani pentru diverse servicii unor persoane ce pretind că pot prezice viitorul, profeți și magicieni. Dacă predicțiile acestora se adeveresc sau nu, asta e o altă problemă, însă există cu siguranță o cerere pentru astfel de îndeletniciri. Știința caută și ea diverse răspunsuri și încearcă prin metode variate să anticipeze evenimentele care ne așteaptă în anii următori. Va învăța totuși omenirea să prezică viitorul ?

Istoria Viitorului

Istoria Viitorului

Iranienii prezic viitorul pe baza amprentelor digitale

Conform publicației britanice The Daily Telegraph, Centrul Iranian pentru Inovații Strategice a patentat recent invenția numită “Mașina Aryayek de Călătorit în  Timp”. Potrivit omul de știință Ali Razeghi această mașină nu transferă omul în viitor, dar îi poate prezice următorii 5 până la 8 ani pe baza amprentelor digitale. Această invenție este de fapt un computer standard care realizează calcule pe baza unor algoritmi matematici sofisticați. Conform omului de știință știință la această mașină s-a lucrat timp de 10 ani. Acesta mai susține că invenția va permite autorităților iraniene să prezică eventualitatea producerii unor conflicte militare, fluctuațiile ratelor de schimb valutar sau creșterile și descreșterile de preț ale barilului de petrol.

În ciuda acestor susțineri, până-n acest moment nu este foarte clar modul în care au verificat oamenii de știință acuratețea datelor oferite de această mașină. Detaliile algoritmilor matematici utilizați de programul mașinii rămân confidențiali, la fel și rapoartele produse cu ajutorul acesteia. Cercetătorul Razeghi se teme de efectele producerii în serie a invenției sale, mai ales datorită faptului că, potrivit acestuia,  algoritmul poate fi copiat de industriașii chinezi și fabricat în milioane de copii.

Nu este pentru prima dată când oamenii de știință se laudă c-au inventat o mașină a timpului. Dar până-n acest moment nimeni nu a reușit încă portarea în trecut și nici în viitor, cu atât mai puțin manipularea dimensiunilor timpului.

Israelul în cooperare cu Microsoft înceracă să determine din timp mișcările sociale

Cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din Israel împreună cu experți din cadrul companiei Microsoft susțin că au dezvoltat un interesant program de calculator ce oferă posibilitatea de a vedea în viitor și chiar de a anticipa ce se va întâmpla mâine. Programul analizează informații din diferite surse pentru a determina în ce moment și din ce motive s-au petrecut anumite evenimente din trecut. Computerul reușește astfel să identifice un anumit patern, un model definit, pe baza căruia poate prezice în proporție de 70 până la 90% tulburările civile și izbucnirea anumitor epidemii. În momentul de față programul se află încă în faza de testare iar comercializarea sa n-a fost luată în calcul. În plus, oamenii de știință fac eforturi pentru a îmbunătăți acuratețea predicțiilor prin creșterea numărului de surse de informații analizate.

Britanicii prezic viitorul urmărind posesorii de smartphone

Cercetătorii britanici au dezvoltat un algoritm cu ajutorul căruia pot prezice unde se va deplasa posesorul unui smartphone (telefon inteligent) în viitorul apropiat. Studiile au fost realizate la Facultatea de Științe Computerizate din cadrul Universității Birmingham. Aceștia au arătat că este posibil să anticipezi unde va merge utilizatorul unui smartphone prin analizarea mișcărilor sale precedente, detaliile apelurilor telefonice inițiate și primite, a aplicațiilor utilizate și a datelor înregistrate pe rețelele de socializare – toate informațiile menționate fiind culese din surse publice. În plus, fiecare telefon este dotat cu un receptor GPS cu ajutorul căruia poate fi localizat spațial. În caz contrar, poziția posesorului unui telefon poate fi determinată pe baza datelor oferite de antenele companiilor de telefonie mobilă.

Aceste informații privind planurile sau parcursul persoanelor sunt utile campaniilor de marketing sau agențiilor de publicitate. Acestea vor putea îmbunătății vânzările unor magazine, în funcție de persoanele care trec prin zona respectivă. Totodată aceste date pot fi utilizate și de organele de ordine pentru stabilirea locurilor în care probabilitatea producerii unor acte criminale este crescută.

CIA și Google prezic viitorul prin filtrarea Internet-ului

Nu doar cetățenii obișnuiți și oamenii de știință sunt interesați de cunoașterea viitorului. Nici agențiile de informații nu pot sta pe margine când vine vorba de previziuni. Colosul Google împreună cu Agenția Centrală de Informații a Statelor Unite (CIA) au investit într-o firmă privată implicată în studierea evenimentelor din viitor pe baza informațiilor culese prin monitorizarea World Wide Web (rețelei mondiale de informații).

Compania Recorded Future Inc., cu sedii în Massachusetts, Statele Unite și Gothenburg, Suedia scanează în permanență site-urile, blogurile și rețelele de socializare (FaceBook și Twitter) în încercarea de a identifica legăturile dintre persoane, organizații, evenimente din trecut și prezent, precum și viitoarele acțiuni ale acestora. Managementul companiei susține că au reușit implementarea unui program analitic capabil să detecteze “legăturile invizibile” dintre organizații, documente și evenimente. Ideea de bază constă în identificarea postărilor pe bloguri și evenimentelor urmărite pe Twitter, după care, pe baza acestor informații să încerce anticiparea viitorului. Desigur că, dezvoltarea Recorded Future Inc. are totodată un imens potențial în contracararea tendințelor nedorite.

Compania Recorded Future Inc., a fost fondată în anul 2008  de afaceristul suedez Christopher Ahlberg. În anul 2009 gigantul Google și organizația non-rofit americană In-Q-Tel au achiziționat compania suedeze, valoarea tranzacțiie fiind păstrată la secret. In-Q-Tel din Arlington, Virginia (numită inițial Peleus) este o entitate non-profit, care se ocupă oficial cu achizițiile de tehnologie de ultimă generație pentru Agenția Centrală de Informații a Statelor Unite și pentru alte agenții americane similare.

Omul dispune de capacități native de prezicere a viitorului

În timp ce anumiți cercetători caută diverse soluții pentru a prezice viitorul, alții consideră că fiecare om poate face asta. Un caz particular este cel al angajaților Universității din Washington care au descoperit o zonă a creierului responsabilă cu abilitățile vizionare. Oamenii de știință au emis ipoteza conform căreia fiecare om poate anticipa viitorul așa cum reușește să prevadă când va ajunge autobuzul în stație sau cine bate la ușă. Pentru a demonstra aceste calități umane, cercetatorii au decis să studieze activitatea cerebrală a voluntarilor cu ajutorul imagisticii prin rezonanță magnetică.

Subiecților le-a fost prezentat un film de evenimente banale: o gospodină care spală rufe, un copil care asambla un joc Lego, un bărbat care-și spăla mașina în fața casei. La un moment dat, filmul a fost oprit brusc, iar cercetătorii le-au cerut voluntarilor să prezică ce se va întâmpla în continuare. În proporție de 80-90% din cazuri, voluntarii au răspuns corect. Potrivit profesorului Jeffrey Zax, coordonatorul studiului, prezicerea viitorului este esențială pentru supraviețuirea umană. Potrivit acestuia prezicerea viitorului este esențială pentru supraviețuirea umană și este o componentă cheie în învățare și percepția vorbirii.

Implicarea unor entități precum Google sau Guvernul Statelor Unite în asemenea proiecte este cât se poate de normală iar noi vom avea destul timp să le analizăm rezultatele. Merită subliniat totuși un aspect interesant. Înainte de americani și de existența Google, toate ideile și metodele enumerate seamănă extrem de mult cu cele din seria de lucrări intitulată Fundația a autorului rus Isaac Asimov, publicată în mai multe părți în perioada 1942 – 1993. Cu alte cuvinte nu avem în dezbatere o noutate, sistemele prezentate fiind anticipate și schițate cu aproape 100 de ani în urmă.